8.9Weesp

maandag, 11 december 2023

Den Haag, Tentoonstelling: “De stadswallen van Utrecht”

Nieuwe expositie bij het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis: “De stadswallen van Utrecht“ Een tentoonstelling in Den Haag, met enkel gezichten op Utrecht: afgelopen maand opende De stadswallen van Utrecht door de ogen van Herman Saftleven en Maite Meijlink. In de zeventiende eeuw zijn de Utrechtse stadswallen prachtig in…

Amsterdam, Ahoy! Welkom om het VOC-schip Amsterdam

Ga op ontdekking De masten van de Amsterdam steken fier boven de stad uit; je kan het dwars-getuigde schip van verre zien liggen. Een bezoek aan Het Scheepvaartmuseum is niet compleet zonder een bezoek aan het iconische VOC-schip Amsterdam. Stroop je mouwen maar op, op het VOC-schip mag je alles zelf uitproberen en roept…

Expeditie Oude Hollandse Waterlinie voor kinderen

Hé, wat leuk dat je onze website bezoekt! Wist je dat er in Nederland aardig wat vestingsteden zijn? De Oude Hollandse Waterlinie is een indrukwekkend water-verdedigingswerk dat tussen Muiden en Gorinchem ligt. De Oude Hollandse Waterlinie heeft zo’n 350 jaar geleden voorkomen dat het Franse leger de Republiek der Nederlanden…

Expeditie Atlantikwall voor kinderen

Hé, wat leuk dat je onze website bezoekt! Wist je dat er in Nederland heel veel bunkers zijn? De kust van West-Europa veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Hitler legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Een omvangrijke verdedigingslinie die een…

Expeditie Waterlinie voor kinderen

Speur mee naar de spannendste forten van Nederland en vindt ze alle twaalf Hé, wat leuk dat je onze website bezoekt! Wist je dat er in Nederland heel veel waterlinies zijn? Dit zijn verdedigingslinies waarbij opzettelijk grote delen van het land onder water werden gezet om de vijand tegen te houden. Inunderen noemen we…

Rijksmonumentenregister vernieuwd

Het rijksmonumentenregister, dat de RCE beheert, is vernieuwd. Een belangrijke verandering is de vereenvoudigde zoekfunctie. Deze zorgt ervoor dat u sneller de juiste informatie vindt. Ook op de afzonderlijke rijksmonumentenpagina’s zijn verbeteringen doorgevoerd: nu is in één oogopslag te zien wat de registergegevens en wat de overige gegevens zijn. Tevens…

Rituelen databank

Wat zijn rituelen? Het is een vraag die simpel klinkt, maar soms moeilijk te beantwoorden is. Rituelen zijn tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Ze vertellen iets over onze gewoontes, identiteit en manier van leven. Ze hebben vaak een speciale betekenis (bij jou persoonlijk of voor velen) en…

Programma FARO, een succes en ze gaan door

De Rijksdienst voor Cultureel erfgoed meldt een succes in het programma Faro De Uitvoeringsagenda Faro is klaar. Een geweldig resultaat van de intensieve en inspirerende reis die mensen en organisaties uit het brede erfgoedveld de afgelopen jaren samen hebben gemaakt. Een reis die overigens doorgaat, want deze agenda is naast…

Tjeerd Dijkstra, architect, rijksbouwmeester, hoogleraar

Tjeerd Dijkstra (1931) speelde een belangrijke rol in de Nederlandse architectuur en cultuur tijdens de tweede helft van de twintigste eeuw en het begin van deze eeuw. Zijn architectonische productie is zelfbewust en doordacht. Zijn invloed reikt echter veel verder. Hij schreef over architectonische kwaliteit en het beoordelen daarvan. Als…

Eenvoud en Elegantie van Ir. Hein Otto

Hein Otto was in 1941 de eerste academisch afgestudeerde landschapsarchitect van Nederland. Hij doceerde aan de hogescholen van Wageningen en Delft en had een actief verenigingsleven, zowel professioneel als in de muziek en de beeldende kunst. Otto was ook de eerste landschapsarchitect in dienst bij de Nederlandse Spoorwegen. Daarnaast had…